maandag 23 november 2009

Concept: DeBali



Een concept wat geïnspireerd is op onze multiculturele samenleving is de DeBali. Dit is een centrum voor cultuur en politiek. Dit bedrijf is gevestigd op het Leidseplein in Amsterdam. Ze zijn gevestigd in een gebouw wat vroeger het gerechtshof was. Hierin zitten drie zalen waar dagelijks debatten, bijeenkomsten, theater- en filmvoorstellingen worden gehouden die allemaal betrekking hebben op cultuur en politiek.

DeBali heeft ook een café/restaurant. Door de combinatie van bijeenkomsten in een formele vorm (bijvoorbeeld debatten) en een informele vorm (café/restaurant) is het een interessante plek voor iedereen met verschillende interesses. Iedereen heeft bij DeBali iets toe te voegen doordat alle meningen/culturen/religies zijn toegestaan.

Wat doet DeBali precies?
DeBali organiseert zelf bijeenkomsten, debatten, voorstellingen ect. Hiervoor koop je een kaartje of meld je je aan en dan kun je deelnemen.

Voorbeelden hiervan zijn verschillende films, ze hebben korte films, speciale import en filmfestivals.
Voor de speciale import gaan de medewerkers van DeBali verschillende filmfestivals in allerlei landen af om speciale films te importeren en in Nederland te vertonen.

Een groot onderdeel van het theater gedeelte is Zina. Zina is gestart als een vrouwelijk bedrijf dat geïnteresseerd is in de meningen van mannen van verschillende culturen.
Wat Zina zegt:
‘We leven in een samenleving waarin de 'ander' inmiddels de vreemdeling is geworden. En 'het vreemde' is razendsnel 'inferieur'. We noemen de vreemdeling zelfs bij een speciale naam allochtoon. We praten niet met elkaar maar over elkaar. De vrouw met een Islamitische achtergrond is een favoriet onderwerp voor intellectueel en emancipatorisch Nederland: Ze moet gered worden’.
Hier doen ze dan onderzoek naar en verbeelden de uitkomsten op het podium.

DeBali heeft ook een site waarop van alles gebeurt.
- Ze hebben weblogs waar verschillende mensen hun belevingen wat betreft de multiculturele samenleving bijhouden.
- Sommige shows/voorstellingen komen later online of je kunt ze live bijwonen op de site.
- Je kunt boeken kopen
- Belangrijke dingen uit het nieuws waar DeBali zich op dat moment mee bezig houdt komen op de site.

Dit is een erg crossmediaal concept, afgeleid van de maxitrend multiculturele samenleving.




Bronnen:
http://www.debalie.nl/index.jsp
http://weblogs.debalie.nl/http://www.debalie.nl/player/playmovie_v2.jsp?movieid=331413&videofragmentsid

Geen opmerkingen:

Een reactie posten